Június 21-e a nyári időszámítás kezdetének a napja. Az év lerövidebb éjszakájának - már a kőkorszak óta - hatalmas szerepe van az emberek életében. Szent Iván-éj, avagy Keresztelő Szent János napja vagy, ahogy a svédek hívják, Midsommersdag a fények és a nap diadalának ünnepe volt, mely a pogány ember babonája szerint a sötétség és a világosság állandó küzdelmén alapult. Ezen a mágikus éjszakán szinten bármi megtörténhet és a kívánságok teljesülnek – tartja a mondás.

Svédországban Szentiván-éj az év fénypontja, mely megünneplésében túlszárnyal minden más országot. Olyan különleges esemény lett, mint a karácsony. Az év leghosszabb napjának ünnepe egyet jelent a nemzeti öntudattal, a hagyományok ápolásával, az ősök tiszteletével és a családi összetartással. Több mint egy hétig tart, június 19-től 26-ig.

Ausztráliában az évszakok pont ellentétesek, mint nálunk. Amikor itt tél van, ott nyár, és amíg mi a nyarat élvezzük, addig az ausztrál lakosok a telet. Ez persze nem jelent gondot a rendezvények szempontjából. Számos fesztivált és programot rendeznek minden évszakban az ott élők és a turisták számára.

Bővebben

Az idén 90 éves a világhírű riói karnevál. Rendkívül nagy múlttal rendelkezik, ám jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg. A hagyomány szerint a karnevál királya minden évben megkapja a város kulcsát a polgármestertől, ezzel veszi kezdetét minden idők leghíresebb karneválja. A ceremónia a hagyományok szerint stílusosan tánccal, azaz szambával kezdődik.

Bővebben

instagram