Izgalmas rendezvények a kenguruk hazájában, Ausztráliában

Ausztráliában az évszakok pont ellentétesek, mint nálunk. Amikor itt tél van, ott nyár, és amíg mi a nyarat élvezzük, addig az ausztrál lakosok a telet. Ez persze nem jelent gondot a rendezvények szempontjából. Számos fesztivált és programot rendeznek minden évszakban az ott élők és a turisták számára.

Tavasszal (szeptember–november) kerül megrendezésre az állam különböző városaiban a Szelek Fesztiválja és a Mudgee Borfesztivál. Sydney például egy nagyszerű hely a borbarátok számára. Ezeken a fesztiválokon részvételi költség nincs, viszont ahhoz, hogy részt vegyünk, meg kell vásárolnunk egy kóstolóüveget és egy kóstolójelzőt. Ezek többnyire zenés-táncos fesztiválok, melyek rengeteg turistát vonzanak magukhoz.  A sportkedvelők nagy örömére szintén ebben az évszakban rendezik meg az Ausztrál Futball és Rögbi Liga döntőjét. A lovassportok kedvelői részére a Rodeófesztivál, a virágok szerelmeseinek a Tulipánfesztivál, illetve a Virágkarnevál nyújt felejthetetlen élményt. A melbourne-i Tesselaar Tulipánfesztivál rengeteg vendéget csalogat. Több százezer tulipán sorakozik hosszú egyenes sorokban, gyönyörű színekben pompázva a hatalmas területen.

A nyár (december–február) a karácsonyi események időszaka. Decemberben országszerte tartanak karácsonyi előadásokat, utcavásárokat, a tengerparton pedig mókás vetélkedőket és sportversenyeket. Ilyen például a hó helyett homokból készülő hóemberépítés vagy a Mikulás-ruhákban zajló szörfversenyek. Ha már a sportoknál tartunk, meg kell említenem a világhírű Sydney–Hobart jachtversenyt. Ez a világ egyik legnehezebb jachtviadala. A 1170 km hosszú távon minden jachtos álma elindulni. Eredetileg 1945-ben néhány barát találta ki az átkelést, később 9 főre emelkedett a résztvevők száma. Ma már 110 jachtos áll rajthoz. A hatalmas élmény mellett azért veszélyeket is hordoz magában a táv teljesítése, hiszen vannak olyan szakaszok, ahol hatalmas hullámokkal és nagy viharokkal is szembe kell nézniük a versenyzőknek.  Január és február a zenei fesztiválok ideje. Ekkor rendezik meg a Hanging Rock Picnic versenyt, a Sydney-fesztivált, a Countryzenei Fesztivált és persze az Ausztrál Opera is január elején kezdi meg az új évadját.

Minden januárban rendezik meg a világszerte ismert Ausztrál Opent Melbourne-ben. Ez egy kemény pályás tenisztorna, ahol a világ legjobbjai küzdenek meg egymással. Meghívásos alapon a teniszlegendák számára is rendeznek mérkőzéseket. A torna az év egyik legerősebb versenye.

Az ősz (március–május) a legalkalmasabb a szabadtéri programok szervezésére. Ilyenkor megnyílnak a borvidékek a látogatók számára, és kezdetét veszi a szüret.  A leghíresebb talán a Yarra-völgyi szőlőszüret. Ínyenc ételeket és finom borokat fogyaszthatnak ekkor az idelátogatók.

1996 óta Melbourne ad otthont a március elején megrendezésre kerülő Formula–1 nagydíj versenyének. Április pedig a nemzetközi szörfversenyek és sok más húsvéti rendezvény időszaka. Májusban tartják az Ausztráliai Kelta Fesztivált, melynek célja az ősi hagyományok felelevenítése és megőrzése az utókor számára.

Télen (június–augusztus), júniusban tartják a Sydney-i Filmfesztivált és a Darling Harbour Jazzfesztivált. Az utóbbi alatt több mint 40 zenekar nyújt felejthetetlen élményt a résztvevők számára. Helyi, illetve nemzetközi zenészek is fellépnek a 3 napos fesztiválon. Júliusban rendezik a 16 napos Mareeba Rodeófesztivált. Játékokon és ügyességi versenyeken vehetnek részt a látogatók, sőt még teniszezni, golfozni is van lehetőség. Augusztus a sportesemények ideje, ekkor rendezik meg a városközpont–tengerpart futóversenyt, a Teve-kupát és a Mount Isa Rodeót. Ezekre a versenyekre bárki benevezhet. Zenei és művészeti programokban sincs hiány, hiszen ebben az időben van a Cairns Show, a Willunga Mandulavirág Fesztivál és a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál. Ez Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja. Azért ilyen különleges, mert aki itt díjat nyer, az jogosultságot kap, hogy benevezzék őt az Oscar-díjra.

Aki még nem jutott el ezekre a helyekre, annak érdemes a bakancslistájára felírni valamelyik programot, mert egy örök élmény lehet!