Első hallásra szerintem mindenkinek az ugrik be, ha Ausztrália nevét meghallja, hogy milyen aranyos koalákat lehet ott látni, amelyek épp eukaliptuszt majszolnak, illetve tuti, hogy szívesen összetalálkozna az ember egy kenguruval, ha arra jár. Sajnos a két állat közül a kenguru bizony terítékre is kerül az ausztrál lakomák során. De nem ez az egyetlen gasztronómiai furcsaság a kontinensnyi méretű országban.

Bővebben

A portugál konyha több szempontból is érdekes, hiszen az ország elhelyezkedése miatt számtalan tényező befolyásolta a különleges gasztronómiai kultúrájuk fejlődését. Földrajzi elhelyezkedését nézve Európa egyik legtávolabbra eső pontja, így eltérően a kontinensen megszokottaktól, sajátos ízvilágot alakítottak ki maguknak. Másrészt – mivel fontos tengeri kereskedelmi útvonalon helyezkedik el, illetve korábban a legnagyobb gyarmattartó birodalmak közé tartozott – a fűszerkultúrájuk messzemenően széles skálán mozog, a kelet-afrikai borskülönlegességektől, az amazonasi esőerdőkből importált portékákon át a magyar fűszerpaprikáig mindent megtalálhatunk a konyhájukban.

Bővebben

Nehéz annál hangulatosabbat elképzelni, mint egy szekéren ringatózva arra készülni, hogy az ember tárcsás húst, ordás-kapros palacsintát és jóféle kukoricamálét falatozzon, majd az egészet egy kupica áfonyapálinkával öblítse le. Erdélyben mindez lehetséges.

Bővebben

  • 1
  • 2

instagram