A portugál konyha több szempontból is érdekes, hiszen az ország elhelyezkedése miatt számtalan tényező befolyásolta a különleges gasztronómiai kultúrájuk fejlődését. Földrajzi elhelyezkedését nézve Európa egyik legtávolabbra eső pontja, így eltérően a kontinensen megszokottaktól, sajátos ízvilágot alakítottak ki maguknak. Másrészt – mivel fontos tengeri kereskedelmi útvonalon helyezkedik el, illetve korábban a legnagyobb gyarmattartó birodalmak közé tartozott – a fűszerkultúrájuk messzemenően széles skálán mozog, a kelet-afrikai borskülönlegességektől, az amazonasi esőerdőkből importált portékákon át a magyar fűszerpaprikáig mindent megtalálhatunk a konyhájukban.

Bővebben

Nehéz annál hangulatosabbat elképzelni, mint egy szekéren ringatózva arra készülni, hogy az ember tárcsás húst, ordás-kapros palacsintát és jóféle kukoricamálét falatozzon, majd az egészet egy kupica áfonyapálinkával öblítse le. Erdélyben mindez lehetséges.

Bővebben

Áldási Péterrel, a Café 57 séfjével beszélgettünk

A rózsadombi Café 57-be látogató vendég nehéz döntés elé kerül, ha a rendszeresen frissülő étlapról próbál választani. Akad itt tökfőzelék szuvidolt malaccsászárral, de thai ihletésű leves is. Egy a közös minden fogásban. A jó minőségű, szezonális alapanyagok és az igényes konyhatechnológia. Áldási Péter, a séf azt vallja, nem az a fontos, honnan származik egy étel, ha finom és jól van elkészítve. Valljuk be, ezzel nehéz vitatkozni.

Bővebben

  • 1
  • 2

instagram