A Balkán legnagyobb eseményei

Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb szerepet kapott a Balkán utazási célpontként, ami a turizmus és a különböző kulturális események szervezésének fellendülését jelentette. Nagyszüleink korában ugyan népszerű volt az Adrián nyaralni, gyakran indultak útnak lakókocsikkal, sátrakkal, és vették birtokba a horvát tengerpartot, de a többi környező országnak nem szenteltek túl nagy figyelmet. Szerencsére mára már a Balkán összes országa elkezdett felzárkózni – gazdaságilag és turisztikailag is –, és Bulgária, Montenegró vagy akár Albánia ugyanolyan népszerű úti céllá vált. Az utazni vágyók észrevették ezeknek az országoknak a jó megközelíthetőségét, kiaknázták előnyeit, és természetesen felfedezték az egyre olcsóbbá váló fapados repülőjáratokat is.

Zágrábi időutazás és pulai filmfesztivál

Ha a klasszikusnak számító Horvátország felé vesszük az irányt, mindenképp érdemes kutakodni a különböző programok után, mert nem csak nyáron és nem csak a tengerparton találhatunk izgalmas elfoglaltságot. Idén április 21-től október 1-ig részesei lehetünk a zágrábi időutazásnak, hiszen amint megjelennek a tavasz első, meleg napsugarai, az utcákon fellelhetjük a régi városi dalokat éneklő előadókat, sesztinai kofákat, bohémeket, míg a zrinjeváci zenepavilonban felcsendülnek a valcer és tangó dallamai.

A nyári fesztiválok Horvátországot sem kerülik el, kedvünkre tombolhatunk a Dubrovnik Summer Festivalon minden évben, július 10. és augusztus 25. között. A szokatlanul hosszú időtartamú fesztivál 1950 óta kétségtelenül a legnagyobb zenei rendezvény az országban. Ha pedig ennél is komplexebb élményre vágyunk, nem hagyhatjuk ki az „élet fesztiválját”, ami a Poreč Open Air névre hallgat, és július 1. és szeptember 15. között rendezik meg. Négy kategória kínál maximális élményt a résztvevőknek: utcai előadóművészet, utcai zene, mozi és színház, valamint speciális előadások. A város terein sétálva több ponton is találkozhatunk zenészekkel, hétfőnként komplett városi cirkusz tárul a szemünk elé akrobatákkal és tűztáncosokkal, csütörtökönként pedig belecsöppenhetünk egy tündérmesébe, és akár a mesebeli herceget vagy hercegnőt is felkérhetjük egy táncra. A filmművészet jegyében mindennap mozizhatunk a szabad ég alatt, vasárnaponként pedig az egész családdal megismerhetjük Poreč történelmét interaktív előadásokon keresztül. Augusztus és szeptember a különleges eseményeké. A Riva Summer színpadon olyan előadók szórakoztatnak, mint a Queen, a Red Hot Chilli Peppers vagy Rihanna. Az ősz első hónapjában a gasztronómiáé a főszerep a Street Food Festivalon.

Sörfesztivál, amit még Münchenben is megirigyelnek

Szerbia az elmúlt években nagy fesztiválországgá nőtte ki magát. A romkocsmák, pubok tömkelege mellett most már bulizhatunk a 2003 óta minden évben megrendezésre kerülő Belgrade Beerfesten is, ami egy hatalmas, rengeteg külföldi érdeklődőt csalogató sörfesztivál. Az esemény rendkívül gyorsan közkedveltté vált, 2004-ben 75.000 látogatója volt, 2010-re ez a szám 900.000-re nőtt. A nagy siker nem véletlen, hiszen ingyenes a belépés, és a jó sörök mellett színvonalas koncertek is várnak.

Az Újvidékre utazva az EXIT Festivalba is bekukkanthatunk, ami a hazai Sziget Fesztiválhoz hasonló zenei felhozatalt kínál, de a klasszikusabb vonalat kedvelőknek sem kell unatkozniuk, hiszen a Guča rézfúvósfesztivál és a Nišville Jazz Festival is megrendezésre kerül minden évben.