Túrák Erdélyben

Egy borzasztóan hideg decemberi napon filmet forgattam a Békás-szorosban. Annyira hideg volt, hogy azt hittük, szétfagy a kamera. Aztán a szállodában, a Gyilkos-tónál a forró tea mellett elmagyarázta székely barátom: még a Himalája valamelyik csúcsának meghódítását megelőzően is sokan ide jönnek felkészülni az európai hegymászók közül. Ez ugyanis a leghidegebb térség közel s távol, ráadásul lehet gyakorolni, például azt, hogy bírják a meredek hegyoldalakra felfüggesztett szállásokon az éjszakázást.

A Békás-szoros környéke tökéletes terep a túrázáshoz. Az igazán bátrak pedig felmehetnek az Oltár-kőhöz, melynek csúcsán egy hatalmas kereszt magasodik. Még a harmincas években jutottak fel először hegymászók a csúcsra, a világháború idején kiképzésekhez is használták. A tetejére szokássá vált szimbólumokat helyezni. Volt itt román zászló, magyar zászló, évszám, vörös csillag, aztán 1995-ben keresztet emeltek ide, s ez látható a mai napig.

Nem könnyű ide feljutni, csak profiknak és tapasztaltaknak ajánlom, noha már öt túraútvonal közül is választhatunk. Könnyebb túrákat tehetünk a Lapos-patak partján, vannak vízesések is. Hóolvadáskor meseszép a vidék! Nyáron is persze, de április elején többször voltam itt, felejthetetlen élmény.
Könnyű, pihentető túrákat tehetünk a Zetelaki-víztározó környékén. A nyári melegben itt fürödni is lehet.

A Szent Anna-tóhoz nagyon sokan kirándulnak, s szintén népszerű Bálványos egykori várának meglátogatása. A Büdös-hegy a szén-dioxidos barlangjai miatt érdekes. A környéken rengeteg túraösvényt találunk.

A Buffogónál borvizekre is lelünk. Hasonló forrást rengeteg helyen találunk, főleg Tusnád környékén.

Szováta környékének felfedezése is izgalmas élmény. A heliotermikus Medve-tó vidékét talán kora ősszel a legjobb bebarangolni. A tó érdekessége, hogy két-három méter mélyen melegebb, mint a felszínen, egyenesen forró.

Persze mindez csak ízelítő a kedvenceim közül. A felkészült túrázók a Madarasi-Hargita-túrára is menjenek el, csodás élmény. A másik klasszikus, a Balánbánya-Egyeskő menedékház–Öcsém-tető útvonal. Mindenképpen fogadjanak túravezetőt, vagy szervezett túrára menjenek, egyrészt könnyű eltévedni, hisz vadregényes, gyönyörű vidék ez, másrészt jól jön, ha megjelennek a pásztorkutyák vagy a macik.