Székelyföldi szafari

Szinte az összes székely viccben, sőt még a legnépszerűbb román sörön is találkozhatunk az ország egyik szimbólumával, az Ursus arctosszal, azaz a barna medvével. Hazánkból nézve ki ne szeretné a kedves, cammogós, Micimackóra korántsem hasonlító állatot? A keleti határ túloldalán, főként Székelyföldön azonban komoly problémát okoz elszaporodásuk.

A barna medve Európa legnagyobb ragadozója, a hím példányok a 350 kilogrammos súlyt is elérhetik. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. Itt jelentik a legnagyobb veszélyt is. Csak tavaly 18 embert támadtak meg a medvék, és idén is már fél tucat esetet jelentettek. Legutóbb a Bálványosi Szabadegyetem nulladik napján egy 27 éves gyimesi férfit harapott meg egy kisebb példány, de szerencsére a fiatalember néhány sebbel megúszta az ijesztő találkozást.

Persze sokan nem rettennek meg a nagy testű ragadozótól, sőt a lehető legközelebbről szeretnék megszemlélni életmódját. Nekik pont kapóra jön, hogy Székelyföldön a medvepopuláció több évtizedes csúcson van. És senki se féljen, nem kell napokat az erdőben cserkelni, hogy jól megtermett egyedekre bukkanjunk, hiszen ma már több vállalkozás is szervez teljesen biztonságos és kényelmes medveleseket.  

Sokan, mikor meghallják azt a szót, hogy medveles, egy egyszerű fatákolmányra gondolnak, ahol órákon át kell várniuk esőben-fagyban, miközben a bogarak agyoncsipkedik őket. Ezzel szemben manapság már sokkal inkább úgynevezett medvemegfigyelő állomások vannak. Ezek szigetelt faházak, amelyek alkalmasak akár hosszabb tartózkodásra is, WC-vel, árammal, fűtéssel, légtechnikával, ágyakkal vannak felszerelve. Hatalmas ablakaikban detektívtükör van, amin a medve nem lát be, viszont a vendégek megfigyelhetik az állatokat természetes környezetükben anélkül, hogy a medve tudna az ember jelenlétéről. Kicsit olyan, mintha egy óriási szélesvásznú mozifilmet néznénk. A legtöbb helyen egy kísérőt is kapnak az érdeklődők, aki elmondja, hogy pontosan mit is látnak, és érdekes történeteket mesél a medvék életéről, szokásairól. Így a megfigyelés a gyermekek számára is élvezetes és persze biztonságos lehet. Vannak olyan lesek is, ahol kifejezetten a természetfotósokat várják, akik így akár napokig is közel lehetnek a természethez. Sőt esetenként még fotós szakköröket is tartanak.

És hogy mire is készüljünk, ha befizetünk egy ilyen élményre? Elsősorban érdemes kényelmesen és melegen felöltözni. A Hargitán még nyáron is sokszor 10 fok alá hűl a hőmérséklet, és a legtöbb medvelest vagy gyalogosan, vagy terepjáróval lehet megközelíteni. Az viszont biztosra vehető, hogy valamennyit kell majd a sárban dagonyáznunk.

Azt még a legkisebbek is tudják, hogy a fagyok beköszöntével a medve téli álmot alszik, ez azonban nem olyan hibernálás, mint a hüllők esetében. A medve sokszor felébred, hogy táplálék után nézzen akár a hó alatt is. Így elvileg egész évben meg lehet őket figyelni, de ha biztosra szeretnénk menni, főként tavasszal és nyáron látogassuk meg a lesek egyikét! A túrák általában délután kezdődnek, hiszen a faházakhoz szürkület előtt 2-3 órával érdemes odaérni. A medvék ugyanis pirkadatkor és alkonyatkor vadásznak. A leseket többnyire olyan tisztásokon állítják fel, amelyeken gyakran járnak az állatok, és némi táplálékkal oda is szoktatják őket. Így a siker szinte garantált. Ha szerencsések vagyunk, akár tucatnyi medvével is találkozhatunk néhány óra alatt, sőt láthatjuk őket, ahogy a területért vagy a párzás jogáért harcolnak. Persze rajtunk is múlik, hogy a mackók milyen közel merészkednek az ablakhoz. Mivel rendkívül jó a hallásuk, a legkisebb beszélgetés vagy zaj hatására is elmenekülhetnek, a vaku villanása pedig biztos, hogy elriasztja őket. Ajánlatos mellőzni az erősebb parfümöket is, hiszen a medve könnyen kiszagolhatja, hogy valami nincsen rendben. Támadástól azonban nem kell tartani.

A medveles – így vadászat nélkül – inkább apai, mint férfiúi kihívás, de azért még életre szóló élmény lehet. Ha pedig valaki még az üveg mögött sem érzi biztonságban magát, vagy csak nem szeretne kényelmetlen székeken kuporogni órákon át, főzhet magának egy kávét, betakarózhat a kedvenc kanapéján, és a számítógépén is követheti az erdő életét valamelyik felállított webkamera élő adásán keresztül. Leselkedésre fel!