6 csodás tájegység Portugáliában

Portugáliában és Brazíliában mesés tájak, ízek és látnivalók várják a kíváncsi utazót. Összeállításunkban hat különleges vidéket mutatunk be olvasóinknak, amelyekben talán azonkívül, hogy mindenhol portugálul beszélnek, csak az a közös, hogy csodálatos vízparti élményben lehet része az idelátogatóknak. Az Atlanti-óceán és az Amazonas fenséges látványa egészen lenyűgöző tud lenni – aki látta, nem felejti el.

Alentejo – Portugália

Akik nem szeretik a nagy tömeget, azok jól fogják érezni magukat Délkelet-Portugáliában, a tágas síkságokkal és kissé zord, de megkapó hegyekkel szabdalt Alentejo régióban. Ezen a vidéken július és augusztus kivételével – ilyenkor mennek szabadságra a portugálok – minden adott, hogy ne kelljen más turistákat kerülgetve megismerni Portugáliát. Amilyen nyugodt és megkapó a táj, olyan drámaian nagyszabású a régió homokos öblökkel szabdalt, közel 100 kilométeres tengerpartja, ami a szörfösök igazi paradicsoma. Akit nem vonz, hogy szörfdeszkájával megszelídítse a türkizkék óceánt, de túrázni sincs kedve a part menti ösvényen, az vegye az irányt a szárazföld felé, ahol felfedezheti, hogy Portugáliában nem csak a Duoro folyó mentén termelnek bort. Kevés elegánsabb módja van a helyi robusztus vörösborokkal való ismerkedésnek, mint az, ha valaki eltölt néhány éjszakát a Lisszabontól alig egyórányi autóútra lévő L’and Vineyards Resortban. A letisztult, természetközeli atmoszféra, a kortárs, merész építészeti megoldások önmagukban is lenyűgözőek. Az élményt kétségtelenül tudja azért fokozni egy portugál és távol-keleti ízeket ötvöző vacsora a hotel Michelin-csillagos éttermében és egy éjszaka abban a lakosztályban, ahol az ágyunkban fekve a fejünk felett pislákoló csillagokban is gyönyörködhetünk. 

Algarve – Portugália

Ha Alentejónál mozgalmasabb vidéken szeretnénk pihenni, látogassunk el Algarvéba, Portugália legdélebbi tartományába! Mór várkastély, régi, nyugodt falvacskák és persze látványos tengerpart jellemzi ezt a tájat – a szerencsések még delfinekben is gyönyörködhetnek. Az óceán nem csupán mesebeli látványosságokat, de finom falatokat is ígér. Ha a tengerparton belefutunk egy egyszerű, fából épült kis étterembe, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk elfelejteni azt a tál grillezett szardíniát, amit finoman meghintenek olívaolajjal, és paradicsomsalátával tálalnak. Mellé persze egy helyi specialitás, Vinho Verde, vagyis egy szinte zöldes színű, könnyű fehérbor jár. Ha nem egy kis étteremben, hanem egy elegánsabb helyen akarunk megismerkedni a helyi konyhával, érdemes ellátogatni a két Michelin-csillagos Ocean étterembe, ahol Hans Neuner séf eredeti kreációit kóstolhatjuk meg. A vacsora után le is pihenhetünk a Vila Vita Parc hotelben, amely egy épületben van az étteremmel. A szálloda teraszáról szédületes kilátás nyílik az óceánra, jólesik itt egy ital a lakoma után.

Madeira – Portugália

Talán csak a focirajongók tudják, hogy korunk egyik klasszisa, Cristiano Ronaldo az Atlanti-óceán apró, szénfekete szikláiról és ragyogóan színes virágairól híres szigetének, vagyis Madeirának a szülötte. A Portugáliához tartozó kicsike szigetcsoport legnagyobb tagjának látképét impozáns, magas hegyek uralják, amelyek lábánál éppen elférnek azok a tőkék, amelyek gyümölcséből a híres, sűrű Madeira bor készül.  Akinek nem elég a borkóstolás vagy a fürdés a meglehetősen hideg, de lenyűgözően szép óceánban, az látványos sétákat is tehet a szigeten, amelynek kétharmadát védetté nyilvánították – a Laurissilva-erdő 1999-óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ha nem vágyunk túrázni, a sziget fővárosában, Funchalban egy csodás botanikus kertben is andaloghatunk, ahol a világ minden tájáról származó, szédítő szépségű növényekben és a kilátásban is lehet gyönyörködni.  Hol máshol lehetne jobban kipihenni egy mozgalmas nap fáradalmait, mint a patinás Reid’s Palace-ban, ami 127 éve várja a nagyvilági, kifinomult eleganciára vágyó utazókat. A hotel egykor az európai – legfőképpen az angol – arisztokrácia kedvelt tartózkodási helye volt, de megfordult itt George Bernard Shaw is, aki a legendák szerint itt tökéletesítette tangótudását. Aki szeretne, manapság is részt vehet táncos vacsoraesteken, sőt, ha előtte gyakorolna, tánctanfolyamokon is.

Rio de Janeiro – Brazília

Rio de Janeiro minden brazíliai utazás kihagyhatatlan állomása. A 16 milliós nagyváros egyaránt híres az öböl fölé magasodó Megváltó Krisztus szobráról, a Cukorsüveg-hegyről, a szambáról, a karneváljáról és a hegyek közé ékelődő favelákról. Aki viszont luxusra vágyik, az az Ipanema és a Copacabana hosszú, homokos tengerpartjainak hoteljeiben száll meg. Pár lépés a nyüzsgő Copacabana strandjától a Miramar Hotel, amely nem cáfol rá elnevezésére. Nemcsak a felső terasz feszített víztükrű medencéjéből csodálhatjuk a riói panorámát, hanem szobái is e kilátásra nyílnak. A hotel vendéglőjében pedig a helyi, carioca konyha jellegzetes ételeit ízlelhetjük meg. Az art deco stílusú Belmond Copacabana Palace lépcsői egyenesen a híres strand homokjára vezetnek. A fehér márványból készült homlokzat mögött, amely a francia Riviéra luxushoteljeit idézi, Rio legnagyobb medencéi várják a vendégeket.

Bahia – Brazília

A külföldi turisták által kevésbé ismert, ám a brazilok kedvenc nyaralóhelyeként számontartott Bahia állam homokos tengerpartja mintegy 1000 kilométeren nyúlik el. A strandokat kis halászfalvak és az őserdő szegélyezi, északon pedig az egyik legrégebbi brazíliai város, a gyarmati idők építészetének legszebb vonásait viselő Salvador tartogat izgalmakat. A koloniális stílus legszebb példája a La Villa Bahia, amely tágas belső tereivel, medencével, egyénileg kialakított vendégszobáival várja a pihenni vágyókat.

Hajóút az Amazonason – Brazília

A kalandra vágyók nem hagyhatják ki a világ egyik legnagyobb kiterjedésű esőerdeje és a tágas Amazonas nyújtotta látnivalókat sem. Legkényelmesebb módja a felfedezésnek, ha többnapos hajóútra fizetünk be. Ízlésünknek megfelelően választhatunk modern, többemeletes hajót vagy klasszikus folyami gőzöst – luxuskörülményekre minden esetben számíthatunk. A legjobb utak „Amazónia fővárosából”, az Amazonas és a Rio Negro folyó találkozásánál fekvő Manausból indulnak. A Rio Negrón haladva felfedezhetjük az esőerdő mesebeli hangulatát, találkozhatunk bennszülött közösségekkel, megismerhetjük szokásaikat és kultúrájukat. Kajaktúrán figyelhetjük meg a vidék madarait és vízi élőlényeit, sőt horgászhatunk őshonos piráját is.