A baobab, a barlang és a gőzmozdony

Nem mindennapi afrikai éttermek

A gőzmozdony pöfékelve, látványos füstfelhőt eregetve fut ki az állomásról. A elegáns vonat utasai izgalmas finomságokat kóstolhatnak, miközben nem akármilyen látvány tárul eléjük: maga a fenséges Viktória-vízesés. Az Afrikába utazók számára nem csupán a szafari jelenthet egy életre szóló kalandot, hanem a látogatás is egy nem mindennapi, különleges atmoszférájú étterembe.

La Tante DC 10 Restaurant – Accra, Ghána

Mit szólnának, ha a romantikus vacsorájukat egy repülőn kellene elkölteniük? Nem túl csábító a megmikrózott sülthús műanyagtányérban tálalva? A ghánaiak úgy döntöttek, mellőzik a műanyagtányérokat, de megőrzik a repülőre szállás izgalmát, és étteremmé alakítottak egy kiszuperált DC 10-es repülőgépet. A gép tágas törzsében 118 ember tud kényelmesen megvacsorázni, de az azt körülvevő parkban még több ember falatozhat ghánai, afrikai finomságokat. Olyan helyi klasszikusokat is lehet kóstolni az étteremben, mint a kacsával készült földimogyoróleves és a kecskeleves fufuval. Ez utóbbi fogás egy kasszavából készült semleges ízű rugalmas, tömör kása. Igazi finomság a roston sült tilápia, amely egy Afrikában őshonos, fehér, lágy húsú édesvízi hal.

Test Kitchen – Fokváros, Dél-Afrika

2016-ban egy fokvárosi étterem is felkerült a világ legjobb ötven éttermének listájára. Az egyre erősödő dél-afrikai gasztronómiai világ üdvöskéje, a Test Kitchen Fokváros Woodstock névre hallgató régi ipari negyedében található. A legfrissebb trendek szerint berendezett, egyszerre letisztult és otthonos enteriőr visszafogott díszletként funkcionál a látványosan tálalt ételek számára. A la carte rendelés helyett gondosan összeállított menüsorok közül választhatnak a vendégek. Azoknak sem kell megijedniük, akik kilenc fogásból álló ételsorral kísérleteznek, mert kóstolónyi adagokat fognak kapni. Akik itt vacsoráznak, kóstolhatnak kacsát citrusból és libamájból készült szósszal pekándió pürével, vagy akár pisztrángot is, sózott fésűkagylóval, sült zellerrel, retekkel, joghurttal és kagylóolajjal.

Ali Barbour Cave – Kenya

Mombasától 30 kilométerre, az Indiai-óceán partjához közel található a kontinens egyik legkülönlegesebb étterme, amelyet egy sokszázezer éves barlang természetes üregeiben alakítottak ki 30 évvel ezelőtt. Amikor leszáll az este, meleg fényű lámpások világítják meg a barlang természetes szépségű falait, és mivel az étterem nem teljesen a föld alatt helyezkedik el, még a csillagos ég látványában is gyönyörködhetnek a vendégek. A menün egyszerűen, de gondosan elkészített nemzetközi fogások szerepelnek. Előételként többek között friss osztrigát, bélszín carpacciót lehet kóstolni, a főételek pedig nagyrészt tengeri finomságokból készülnek, de a folyamit is kipróbálhatja a vendég. A barlangéttermet sok pár választja exkluzív esküvője helyszínéül is.

The Big Baobab – Limpopo, Dél-Afrika

Egy méltóságteljes, ősöreg baobabfa törzsébe kivételesen nem vadállat fészkelte be magát, hanem egy bár a teljes vendégkörével együtt. A dél-afrikai Limpopo városa mellett található hatalmas, 22 méter magas, 47 méter átmérőjű és körülbelül 1700 éves fa természetes üregében valóban közel érezhetjük magunkat a természethez, miközben egy pohár sör vagy koktél mellett lazítunk. A Sunland mangófarmon található fa messze földről vonzza a látogatókat, akik a baobab árnyékában az éjszakát is ott tölthetik vendégházakban, ha kedvük tartja. Az óriási fa és környezete megkapó esküvői helyszínként is funkcionál. A baobabfák nem csupán az afrikai ökoszisztémában töltenek be fontos szerepet, de a busmanok kultúrájában is. Hitük szerint a baobab egykor megsértette az istent, aki emiatt bosszúból fejjel lefele ültette el a fát, így furcsa ágai valójában a gyökerei. Egy másik mítosz szerint, aki leszakítja ennek a fának a szellemek lakhelyéül szolgáló virágait, az az oroszlánok zsákmányaként fogja végezni.

Moonlight Dinner Run –  Zambia

A Viktória-vízesés a Föld legszélesebbje, és talán legszemkápráztatóbbja is. Nem csoda, ha a szemfüles vendéglátósok minden lehetőséget megragadnak, hogy magukhoz csábítsák az ide sereglő turistákat. A Moonlight Dinner Run program megálmodói igazán kreatívan oldották meg a kérdést. Kiváló lehetőség a vízeséssel való megismerkedésre az, ha gőzmozdony vontatta kocsikba szállunk, majd miközben a lemenő nap fényében és a vízesésben gyönyörködünk, finomságokat kóstolunk a kupénkban. A vonat egy különleges államközi megállapodásnak köszönhetően zavartalanul kel át Zimbabwe és Zambia határán, a fenséges Zambézi folyón egy 111 méteres hídon. A „senkiföldjének” számító hídon rövid ideig meg is áll a szerelvény, hogy a turisták zavartalanul kiélvezhessék a nem mindennapi látványt. A gőzös ezután tovább indul a Zambézi Nemzeti Parkba, ahol a vendégek elfogyaszthatják elegáns vacsorájukat a csillagos ég alatt.